Opstelling in een groep ~ online

 

Je hebt nodig

  • ruimte waar je ca. 2 uur ongestoord bent. (Er mogen zeker geen andere mensen aanwezig zijn, ook niet voor korte tijd.)
  • apparaat waarmee je een stabiele internetverbinding kunt opbouwen.
  • microfoon
  • camera

 

Zo werkt het

Jij meldt je aan voor een "Opstelling in een groep ~ online". Ik stuur je op tijd een link, waarmee de groep elkaar online op Zoom kan ontmoeten. Ik ga uit van minimaal 4 deelnemers.

 

Voor dat we gaan opstellen, vinden wij samen een bondige formulering, een focus, voor jou thema. Daarmee kunnen we aan de slag. Ik begeleid je stap voor stap.

Plaatsvervangend voor belangrijke personen of factoren kies jij uit de deelnemers representanten. Zij zullen voor zichzelf een figuur of symbool kiezen uit het programma en vervolgens een plek in de virtuele ruimte innemen. Verder gaat het op dezelfde manier als bij een live-opstelling.

Met de informatie die beschikbaar wordt via de representanten, kun je zien en voelen, hoe jouw innerlijk beeld van je betrokken systeem invloed heeft op jouw thema. De representanten laten daarbij zien, wat tot dan toe voor jou verborgen was. Door te aanvaarden van wat zich laat zien en door het uitspreken van wezenlijke woorden of zinnen, kan jouw innerlijke werkelijkheid veranderen. Je krijgt meer innerlijke ruimte, waardoor jij je eigen plaats kunt innemen. Er ontstaat ontspanning en als gevolg daarvan is veranderen mogelijk.

 

Vraag stellen en representeren

Als je in een groep opstelt, is het de bedoeling dat de deelnemers van de groep als representanten voor de opstelling ter beschikking staan. Iedereen die voor een rol als representant gevraagd is, kan deze echter zeker ook weigeren.

Je kunt aan een opstelling in een groep op twee verschillende manieren deelnemen:

  • Je hebt zelf een vraag, die je wilt laten opstellen en je staat ter beschikking als representant voor andere opstellingen.
  • Je staat ter beschikking als representant en brengt zelf geen vraag in.

Of je nu als vraagsteller of als representant deelneemt, in beide gevallen is een opstelling (ook van een ander persoon) een waardevolle ervaring voor je eigen proces. Het deelnemen als representant biedt een uitstekende manier om kennis te maken met de methode van (familie-) opstellingen.

 

Wanneer je jezelf op een opstelling wilt voorbereiden, kan het van waarde zijn om onderzoek te doen naar de basisfeiten van jouw familie. Als leidraad kun je deze vragenlijst gebruiken.