Opstellingen

Opstellingen zijn een krachtig instrument om aan het licht te brengen wat ons leven onbewust beïnvloedt. In ons schuilen namelijk onbewuste overtuigingen door die wij ons verbonden voelen met de systemen waarin wij leven. Overtuigingen en loyaliteiten staan ons echter ook vaak in de weg als we iets in ons leven zouden willen veranderen. We bedenken dan mooie oplossing, maar het lukt niet om deze oplossing in ons leven te integreren.

 


Een voorbeeld

Marja is al met haar derde opleiding bezig. Ondanks alle moeite die ze doet en hulp die ze krijgt, lijkt het erop dat ze ook bij deze opleiding niet gaat slagen.

Tijdens de opstelling wordt zichtbaar dat haar oma vroeger geen opleiding mocht volgen omdat ze als oudste van het gezin voor haar jongere broers en zussen moest zorgen. Ook wordt zichtbaar dat Marja zich sterk verbonden voelt met deze oma en onbewust probeert haar te steunen door ook geen examen te hebben.


Het innerlijke beeld zichtbaar maken

Een opstelling gaat over het innerlijke beeld dat je hebt van jezelf, jouw situatie en de systemen met die je verbonden bent. (zie ook mijn Blog)

Met een opstelling brengen we samen dat innerlijke beeld naar buiten; maken het zichtbaar. Tegelijkertijd laat zich ook zien waar onbewuste overtuigingen en loyaliteiten tot blokkades leiden. Door de belangrijkste posities in jouw beeld te onderzoeken, krijg je meer inzicht in hoe het in elkaar zit. Daarna voelt alles een heel stuk helderder.

En er komt nog iets bij. Vaak staan we in een systeem uit verschillende redenen op een plaats die voor ons niet de juiste plek is om krachtvol ons eigen leven te leiden. In ons voorbeeld staat Marja naast haar oma. Op die plek voelt zij zich met haar verbonden. Van daaruit komt zij echter niet verder met haar eigen leven. En meestal zie je ook dat oma zich in haar lot het meest gewaardeerd voelt, als haar kleindochter juist niet hetzelfde lot zou lijden.

 

Je eigen plek innemen

Tijdens een opstelling worden dit soort loyaliteiten bewust en kun je beginnen deze liefdevol los te laten. Dat maakt je vrij je eigen plaats in te nemen, waardoor de kracht van diegenen die in het systeem voor jou kwamen, als ondersteunend kan worden ervaren. Buiten dat ontstaat er ontspanning.

 

Alle thema´s opstellen

Je kunt alle thema´s opstellen waarvoor je een persoonlijke vraag of en verlangen hebt. Het kan bijvoorbeeld gaan over je persoonlijke ontwikkeling, liefde, relatie tot anderen, opvoeden, gezondheid, werken, ondernemen. Vragen die je zou kunnen hebben zijn: Waarom heb ik zo vaak ruzie met anderen? Hoe kom ik van het roken/te veel eten/ werken enz. af? Mijn kind is heel vaak kwaad, hoe kan ik hem ondersteunen? Ik heb last van een lichamelijk symptoom, wat wil het mij zeggen? Om maar enkele voorbeelden te noemen.

 

Verschillende manieren van opstellen

Opstellen kan op verschillende manieren en allen zijn even werkzaam. De keuze hangt af van de technische en organisatorische mogelijkheden en van je voorkeur. Als je twijfelt, neem dan contact met mij op.

Je kunt uit de volgende mogelijkheden kiezen:

 

Wanneer je jezelf op een opstelling voorbereidt, kan het van waarde zijn om onderzoek te doen naar de basisfeiten van jouw familie. Als leidraad kun je de vragenlijst gebruiken.