Familieopstellingen

Familieopstellingen zijn een krachtig instrument om aan het licht te brengen wat ons leven onbewust beïnvloedt. Door onbewust de overtuigingen van onze omgeving aan te nemen, hebben we het veilige gevoel dat we erbij horen. We zijn loyaal aan het systeem bij die we (willen) horen. Deze loyaliteiten staan ons echter ook vaak in de weg als we iets in ons leven willen veranderen. Ken je de goede voornemens die je niet vol kunt houden? We bedenken mooie oplossing, maar het lukt ons niet deze in ons leven te integreren.

 


Een voorbeeld

Marja is al met haar derde opleiding bezig. Ondanks alle moeite die ze doet en hulp die ze krijgt, lijkt het erop dat ze ook bij deze opleiding niet gaat slagen.

Tijdens de opstelling wordt zichtbaar dat haar oma vroeger geen opleiding mocht volgen omdat ze als oudste van het gezin voor haar jongere broers en zussen moest zorgen. Ook wordt zichtbaar dat Marja zich sterk verbonden voelt met deze oma. Innerlijk zegt ze tegen oma: "Kijk, ik ben een beetje als jij. Ik heb ook geen examen."


Het innerlijke beeld zichtbaar maken

Een familieopstelling gaat over het innerlijke beeld dat je hebt van jezelf, jouw situatie en de systemen met die je verbonden bent. (zie ook mijn Verheldering: Tijdens een opstelling verandert jouw beeld.)

Met een opstelling brengen we samen dat innerlijke beeld naar buiten; maken het zichtbaar. Tegelijkertijd laat zich ook zien waar onbewuste overtuigingen en loyaliteiten tot blokkades leiden. Door de belangrijkste posities in jouw beeld te onderzoeken, krijg je meer inzicht in hoe het in elkaar zit. Daarna voelt alles een heel stuk helderder.

En er komt nog iets bij. Vaak staan we in een systeem uit verschillende redenen op een plaats die voor ons niet de juiste plek is om krachtvol ons eigen leven te leiden.

 

In het voorbeeld staat Marja naast haar oma. Op die plek voelt zij zich met haar verbonden. Van daaruit komt zij echter niet verder met haar eigen leven. Oma zegt dat ze er niets aan heeft, als ook Marja geen opleiding afmaakt. Dat zal niets aan haar lot veranderen. Marja hoort van haar oma dat zij het geweldig zou vinden als zij, Marja, met een leuke beroep gelukkig zou zijn. Nu lukt het Marja om op haar eigen plek te gaan staan, want ze ziet en voelt dat de verbinding met oma niet verloren gaat, als zij haar eigen leven leidt.

 

Je eigen plek innemen

Tijdens een familieopstelling worden dit soort loyaliteiten bewust en kun je beginnen deze liefdevol los te laten. Dat maakt je vrij je eigen plaats in te nemen. Op je eigen plaats ervaar je de ondersteunende kracht van diegenen die in jouw systeem vóór jou kwamen. Buiten dat ervaar je ontspanning.

 

Alle thema´s opstellen

Je kunt alle thema´s opstellen waarvoor je een persoonlijke vraag of en verlangen hebt. Het kan bijvoorbeeld gaan over je persoonlijke ontwikkeling, liefde, relatie tot anderen, opvoeden, gezondheid, werken, ondernemen.

 

Het thema dat je opstelt hoeft het NIET over jouw familie te gaan.

Jouw familie hoeft er tijdens een opstelling NIET aanwezig te zijn.

 

Voorbeelden voor vragen:

Wat staat mij in de weg om beslissingen te nemen?

Hoe komt het dat ik zo vaak ruzie met anderen heb?

Ik voel me niet gezien door mijn broers en zussen.

Hoe kom ik van het roken/te veel eten/ werken enz. af?

Mijn kind is heel vaak kwaad, hoe kan ik hem ondersteunen?

Ik ben ziek / ik voel me futloos / ik heb lijfelijke ongemakken. Waar komt het vandaag?

Om maar enkele voorbeelden te noemen.

 

Verschillende manieren van opstellen

Opstellen kan op verschillende manieren en allen zijn even werkzaam. De keuze hangt af van de technische en organisatorische mogelijkheden en van je voorkeur. Als je twijfelt, neem dan contact met mij op.

 

Wanneer je jezelf op een opstelling voorbereidt, kan het van waarde zijn om onderzoek te doen naar de basisfeiten van jouw familie. Als leidraad kun je de vragenlijst gebruiken.