ZIN IN HERFST

Gepubliceerd op 23 oktober 2022 om 23:02

Wat neem je mee? Wat geef je vrij? Wat mag vergaan en tot humus worden om de zaadjes in de komende lente te voeden?


Rijke zomer

Ik was in Frankrijk dit jaar en heb daar sinds lang de kracht van de natuur weer duidelijk kunnen voelen. De Bretonse kust, de Atlantische Oceaan, het ruwe en eeuwige wat in het samenspel van water, wind, rotsen en zon verborgen ligt. Dan heb ik het nog niet over de sterrenhemel in volledige donkerheid. Wat was ik verbonden met moeder aarde en het Grote Geheel. Het was een rijke zomer voor mij, waarvoor ik intens dankbaar ben.
En nu sta ik in de startblokken.


Loyaliteit naar je land van herkomst

Altijd als ik op vakantie ga, komt het thema emigratie weer in mij op. Dat begint al met de keuze van de vakantiebestemming. Ga ik naar Duitsland en hoe voelt het als ik het niet doe? Ga ik iets doen wat veel mensen uit de Nederlandse cultuur doen en is dat okay voor mij? En dan vaak het spannendste moment: hoe gaat het met mij als de vakantie voorbij is en ik weer terugga. Voelt het als “naar huis gaan”? Waar is mijn thuis?
In de verbinding met de natuur en die eeuwige wijsheid die zij spreekt, voel ik mij thuis. Dat heb ik in ieder geval weer duidelijk gevoeld. En zou je die verbinding niet op ieder plek van de aarde kunnen hebben?


Waarvoor heb jij een prijs betaald?

Dit jaar voelde ik nog eens gedifferentieerder, wat de prijs voor emigratie is. Ik besefde dat je, als je eraan begint - dus, als je besluit om weg te gaan uit je land van herkomst – je geen voorstelling hebt, wat dat uiteindelijk betekent. Door dit besef werd ik tot een diepere laag van zelfliefde geleid. Het was plotseling mogelijk mijzelf te vergeven dat ik toen geen voorstelling had.
Dit geldt overigens niet alleen voor emigratie. Kijk maar naar welke beslissingen jouw leven hebben bepaald. Kon jij het van tevoren weten hoe het uiteindelijk uit zou pakken? Achteraf heb je een heel andere kijk.

Heb jij een thema, waar je zelf iets mee zou willen doen?

Ik begeleid je graag op je pad naar bewustwording, gezondheid en vrijheid.

 

Christiane Hilgenberg

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.