ALS JE BEGINT KOMT ALLES IN BEWEGING

Gepubliceerd op 28 november 2022 om 22:31

Wij renoveren. Het woord komt vanuit het Latijnse “renovare” en betekent vernieuwen. Iets wordt hersteld of vernieuwd zo dat het na nieuwe maatstaven weer bruikbaar wordt.

Bij ons begint het meestal met de wens naar vernieuwing van één item. In het actuele geval wilde mijn man een kleerkast voor onze dochter bouwen, een soort inbouwkast. En ik weet niet of jij dat kent – ik denk van wel: als je ermee begint, komt van het een het ander. Als je niet oppast heb je binnen de kortste tijd je hele huis ondersteboven gehaald. Bij ons begon het dus in de herfstvakantie met de kast en een nieuwe kleur aan een muur. Inmiddels zitten we in de laatste week november en hebben we net een week de elektricien in ons huis gehad. Medio december komt de stukadoor en dan kunnen we in twee kamers verven EN de kast bouwen.

Dacht je misschien, ach, zo een kast ga ik even in de herfstvakantie bouwen, zit je plotseling in een heel “renovatie”-project.

ZODRA JE IETS VERANDERT, VERANDERT HET HELE SYSTEEM

Toen ik uitgepuft op de bank zat, zag ik weer de gelijkenis van jezelf en een huis. Een huis is net als jezelf een systeem. Zodra je iets verandert, verandert het hele systeem. Ga je aan een plek iets open maken, komen er ook andere plekken in zicht. Ben je bezig iets te herstellen of te vernieuwen, krijg je de wens om meteen ook nog iets anders mee in het proces te nemen. Of er wordt plotseling iets overbodig, waarvan je heel lang dacht, dat je het niet kon missen.

BIJ JEZELF NET ALS BIJ JE HUIS

Wanneer je weet dat er iets vernieuwd mag worden, werkt het bij jezelf net als bij je huis. Je blijft het nog een tijdje uitstellen. Als of je wilt testen of de vernieuwing ook echt nodig is, want stiekem weet je dat het een het ander na zich trekt. Je wacht liever tot je óf genoeg moed verzameld hebt, de pijn ondragelijk is geworden óf dat alles zo muurvast is komen te zitten, dat niets meer beweegt. Maar op gegeven moment begin je eraan. Je zoekt een elektricien, stukadoor, timmerman. Er zijn altijd mensen die weten, hoe je met bepaalde “klusjes” om kunt gaan. Voor innerlijke renovatie zijn deze mensen er ook.

AAN HET EINDE BEN JE BLIJ DAT JE HET HEBT GEDAAN

Hoe vermoeiend het ook is, om zo een heel proces niet alleen in gang te zetten maar ook vol te houden tot het resultaat aan je nieuwe wensen voldoet. Aan het eind van de rit staan blijdschap en voldoening. Net als naar ons laatste project. We waren super trots en blij.

Aan het eind van een “klus” met jezelf, staan je meer kracht, meer vrijheid, meer bewustzijn ter beschikking. Je zult blij zijn met de verandering die je teweeg hebt gebracht.

 

Heb je zin in vernieuwing? Zullen we eens gaan praten? Ik ben een ervaren vakvrouw en sta je graag terzijde zodra je klaar bent voor renovatie.

 

Christiane Hilgenberg

 

foto van Stefan Lehner via unsplash

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.