TIJDENS EEN OPSTELLING VERANDERT JOUW BEELD, DAT DOE JIJ ZELF

Gepubliceerd op 12 september 2022 om 17:03
Tijdens een opstelling verandert jouw beeld, dat doe je zelf

 

Bij een familie opstelling zou ik bang zijn dat er een draai wordt gegeven aan mijn verhaal waar ik me niet meer in herken.

Dat schreef kort geleden een kennis aan mij. We hadden het daarvoor over Tinnitus waarvan ze veel last ondervond. En ik zei tegen haar dat opstellingen ook bij symptomen zoals Tinnitus mogelijk verandering in kunnen brengen.

Toen ik haar commentaar las, vroeg ik me af wat er eigenlijk bekend is over familieopstellingen. Ik bedoel: hoe het werkt en wat het doet en ook wat het niet doet.

Familieopstelling is geen “pilletje” dat je ingooit en dan maar kijken wat het doet. Familieopstelling is ook niet dat er iemand zegt dat jouw verhaal niet klopt, dat het allemaal anders is en als je maar in dat andere gelooft het symptoom dan vanzelf verdwijnt.

 

Een familieopstelling doe jij zelf. Het is jouw ritueel. Ik ben er als begeleidster bij.

Een opstelling is juist bedoeld om je in je kracht te brengen. Jij bent geen patient die het geduldig ondergaat. Jij kiest ervoor en jij doet het, samen met de opsteller.

Jij - wij - nodigen jouw systeem uit, zichtbaar en voelbaar te maken, waarvoor een symptoom of een ongewenst patroon dient. Jouw systeem probeert door het symptoom of het patroon een disbalance in evenwicht te krijgen. Waar komt die disbalance vandaan? Die informatie komt via de representanten of door jezelf, omdat jij op de plekken van b.v. verschillende familieleden invoelt.

 

Wanneer de oorzaak voor de disbalance gezien en herkend is en in evenwicht is gebracht, blijkt zich het symptoom vaak terug te trekken. Dat betekent niet, dat met een opstelling symptomen zo maar tot verdwijnen kunnen worden gebracht. Maar vaak is er wel verlichting, soms vanuit een veranderde kijk naar het symptoom.

Wat er wel gebeurt in een opstelling is, dat je innerlijk beeld zichtbaar wordt dat je tot dan toe van de situatie bewust en onbewust had. Door meer informatie te krijgen dan in de alledaagse werkelijkheid via het denken beschikbaar is, kan er een andere kijk op de situatie ontstaan, kunnen emoties ontladen en kunnen verantwoordelijkheden aan de juiste plaats terug gegeven worden. Dat doe je allemaal zelf.

Aansluitend kies jij of je liever aan je oude beeld vasthoudt en alles bij het oude laat of dat je het nieuwe beeld begint te integreren, waardoor ook verandering plaats kan vinden. Mensen die naar een opstelling komen, komen meestal omdat ze willen dat iets veranderd.

 

Ik begeleid jouw opstelling graag.

 

Christiane Hilgenberg

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.